Afectiunile buco-dentare si sarcina

Graviditatea reprezinta o stare fiziologica cu totul particulara, caracterizata prin numeroase modificari in esenta hormonale si metabolice cu caracter tranzitoriu, dar care in unele cazuri pot avea aspecte patologice.
Primul semn al sarcinii la nivelul cavitatii bucale este eritemul (roseata) de la nivelul marginii gingivale, care dispare spontan dupa nastere. In sarcina putem intalni policarii simple si complicate (aparitia de carii la mai multi dinti), parodontite cronice marginale (afectari ale gingiei si osului care sustin dintele), hiperplazii gingivale (cresteri in volum a gingiei), afte, ulceratii, edentatii partiale (pierderea unor dinti).
Se pare ca in timpul sarcinii caria este mai frecventa si mai puternica. Totusi nu sarcina in sine constituie cauza producerii cariei, dar sarcina si lactatia pot avea efecte defavorabile asupra sistemului dentar al femeii, fie prin predispozitia la gingivite, fie printr-o neglijare a igienei.
Gingivitele se manifesta printr-o gingie de culoare rosie intensa, care sangereaza usor, nu este dureroasa si este ca un rezultat exagerat la factori iritativi locali.