Ce determina caria dentara?

Cei trei factori importanti ce cauzeaza caria dentara sunt: flora microbiana bucala, alimentatia (bogata in hidrati de carbon si slaba in lipide si proteine) si calitetea structurilor dentare.
Flora microbiana din cavitatea bucala degradeaza hidrocarbonatii si formeaza acizi organici, care demineralizeaza smaltul, creind astfel o bresa pentru formarea cariei dentare. Dintre hidratii de carbon, cele mai fermentabile sunt: mono si dizaharidele (in special zaharoza, iar cantitatea cea mai mica se produce din lactoza si amidon).
Al doilea factor ce face hidrocarbonatii nocivi este gradul lor de adezivitate si astfel timpul de stagnare in cavitatea bucala.
Al treilea factor ce determina nocivitatea hidratilor este reprezentata de marimea si duritatea particulelor, astfel formele dure ce au particule mari stimuleaza fluxul salivar si maresc viteza de spalare a resturilor.
Foarte importanta in formarea cariei dentare este structura dentara: morfopatologia dintelui (daca are zone retentive sau zone ce favorizeaza autocuratirea) si calitatea structurilor dentare care este determinata genetic si de nutritia din perioada de formare a dintelui.