Este mai usor sa previ decat sa tratezi

Dintre componentele alimentare, rolul principal in formarea cariilor dentare, ii revine in mod special consumului de zahar.

Iata cateva reguli de care este bine sa tinem cont pentru a prevenii cariile dentare, mai ales la copii:
Trebuie redusa cantitatea de zahar.
Trebuiesc reduse formele periculoase ale zaharului:
-lipicioase (caramele, fondante, dropsuri), care prin prelucrare industriala, prezinta 25% din zahar transformat in monozaharide, usor si rapid metabolizat in acid (produce decalcifieri ale smaltului);
-prajiturile lipicioase,
-mai ales inghetata (temperature joasa determina modificari importante in structura cristalina a smaltului si favorizeaza caria).
Formele mai putin periculoase sunt:
-bauturile indulcite (atentie la bauturile acide care pot produce demineralizarea smaltului),
-prajiturile cu continut bogat in grasime,
-ciocolata,
-mierea de albine,
-cerealele indulcite.
Atentie la ritmul consumului de dulciuri – adoptarea unui orar nepericuloseste foarte important, astfel se recomanda consumarea intregii cantitati de dulciuri o singura data pe zi, cu ocazia mesei principale.

Dorinta de dulce pare a fi un impuls fiziologic fundamental, prezent chiar in timpul vietii intrauterine, caci fatul raspunde favorabil la substantele dulci din lichidul amniotic. Dupa nastre+ dulcele declanseaza cele mai puternice raspunsuri.
Trebuie avertizat pericolul pe care il reprezinta, in special pentru copii, un consum de zahar excesiv si intre mese.