Metode de profilaxie a cariei dentare la copii prin fluorizare

Un rol foarte important in prevenirea cariei dentare la copii il are administrarea de fluor. Efectul este direct proportional cu administrarea zilnica, varsta la care se incepe administrarea si lungimea timpului in care este asigurata aceasta.
Trebuie mentionat pericolul care il reprezinta intreruperile in administrarea fluorului, pentru ca disparitia partiala sau totala a rezultatelor poate fi insotita de o crestere a cariei dentare.
Metoda administrarii de tablete fluorurate prezinta avantajul unei dozari zilnice exacte. Atentie, daca se administreaza tablete fluorurate trebuie evitata folosirea unei paste de dinti cu fluor sau a altei metode de fluorizare.
Metoda fluorizarii locale este o alta metoda ce poate fi folosita, astfel pacientul beneficiaza de o fluorizare in cabinet dupa un periaj riguros de 2 sau 4 ori pe an in functie de forma farmaceutica in care se gaseste fluorul. Aceasta metoda de fluorizare trebuie insotita de un periaj zilnic cu o pasta de dinti cu fluor si este recomandata in general dupa varsta de 5 ani.
Atentie administrarea in exces poate avea avea efecte nocive asupra dintelui. Administrat in dozele prescrise nu este nociv, chiar unele publicatii confirma efectul benefic al administrarilor indelungate in reducerea afectiunilor parodontale si a osteoporozei.