Molarul de 6 ani

Molarul de 6 ani este primul dinte permanent care apare si care nu inlocuieste nici un dinte de lapte.
Dintii de lapte sunt pe fiecare hemiarcada: 2 incisivi (vor fi inlocuiti intre 6 si 8 ani de incisivi definitivi), caninul temporar, molarii 1 si 2 temporari ( vor fi inlocuiti intre 9 si 11 ani de caninul permanent si premolarii 1 si 2). La varsta de 6 ani in spatele molarior temporari erupe primul molar definitiv care se mai numeste si molarul de 6 ani.
El este vulnerabil la carie din cauza eruptiei timpurii, a morfologiei si a faptului ca parintii si copiii il confunda cu un dinte de lapte care cred ei ca se va schimba.
Molarul de 6 ani este un dinte deosebit de important, el este considerat cheia ocluziei, stabilizeaza relatiile ocluzale si stabileste limita distala a eruptiei caninilor si premolarilor. De asemenea ocupa pe arcada un loc stategic obligat fiind sa suporte cele mai mari presiuni pe care trebuie sa le disperseze armonios.
Din aceste motive pierderea lui timpurie atrage instalarea unor dezordini morfologice si functionale ce se repercuteaza in cascada pe toata intinderea arcadei.