Sfaturi pentru o acomodare usoara cu protezele

ATENTIE purtarea protezelor si folosirea lor poate parea ceva foarte dificil, dar dupa o anumita perioada, care difera de la pacient la pacient, va veti acomoda cu ele. Limba pare mare, buzele impinse in fata si va puteti musca obrajii sau limba, dar in timp va veti obisnui.
La inceput vor fii sesizate mai greu diferentele de temperatura si gustul alimentelor, asadar atentie la alimentele fierbinti. In timp simtul gustativ va reveni.
Incepeti cu alimente moi si nelipicioase (oua, carne toccata, legume fierte). Evitati consumul alimentelor cu samburi sau seminte, pentru ca pot patrunde sub proteza, provocind iritatii sau dureri. Taiati alimentele in bucati si treceti progresiv la alimente mai dificile (mere, paine prajita). Nu muscati pe dintii din fata. Bucatile de alimente impingeti-le in spatele dintilor frontali, astfel protezele sa stea la locul lor. Trebuie sa mestecati incet si pe ambele parti ale protezei, astfel incat presiunea sa fie distribuita uniform. Cu cat veti mesteca mai lent cu atat va veti obisnui cu modul in care functioneaza proteza.
Vorbiti cu voce tare si in fata oglinzii si inghititi inainte de a incepe sa vorbiti pentru a fi sigur ca proteza este la locul ei, in pozitie corecta.
Suptul bomboanelor va va ajuta daca salivati mai mult sau daca aveti dificultati la inghitire.
Purtati protezele tot timpul, inclusiv noaptea.
Spalati protezele dupa fiecare masa.
La inceput, pentru a fi mai siguri si pana va adaptati cu protezele folositi o pasta fixatoare Fixodent sau Corega.